måndag 27 augusti 2007

The king

Jag såg Babel häromdagen. Grymt bra. Tänkvärd och välspelad. En riktigt bra film helt enkelt.

Killen i videobutiken rekommenderade "The king" av samma regissör. "Skitbra", sa han. Ikväll såg jag den. Den var inte skitbra. Den var inte ens bra. Den var iofs inte bara skit heller, men... nej. Kunde kanske ha blivit något om det hade varit samma manusskribent också, men... nej. Eh... nej.

Men jag kan bli heligt förbannad på dessa analfabetiska gnufoster som skriver den där korta summeringen av handlingen som man läser på baksidan av filmerna innan man hyr dem. Ofta verkar de inte ha sett filmen. Eller i alla fall inte samma film som man själv fått med i fodralet. Eller så har de bara inte fattat ett smack av handligen. Det blir pinsamt uppenbart när man själv sett filmen och läser på baksidan igen. Som jag precis gjort nu. Läste jag fel förut? Nej, han har bara inte fattat ett smack. Idiot.

Och ibland sitter man och väntar på att det där som de berättat om ska inträffa, så man äntligen kan börja njuta av filmen. Ni vet, när man har kommit förbi allt som står på baksidan och man är lyckligt ovetande om resten av handlingen. Och ibland... så kommer det inte. Det de skrivit om finns inte med i filmen. De har bara hittat på! Det skulle allvarligt talat behövas någon form av Filmbaksidestextombudsman som man kunde rapportera sånt här till. Någon som på allvar tar itu med dessa samhällets kulturbovar som så respektlöst vanhelgar våra filmomslag.

Näst efter spånen som sitter och översätter filmtitlarna (som jag troligtvis kommer avhandla inom kort), så kommer alltså dessa baksidestextförfattare likt en stor elakartad klump av... av... något svart och äckligt som klibbar fast under fötterna. Må deras bingolotter fatta eld och brinna i evighet.

Amen.

5 kommentarer:

Björn sa...

Tips från coachen - LÄS ALDRIG PÅ BAKSIDAN AV FILMFODRALEN. Filmerna blir sååå mycket bättre. :)

Tommy sa...

Det har ju hänt att de har sammanfattat filmen så totalt på baksidan så man har sluppit att se den. Själva twisten i slutet är klar från början. Hur kul är det?

Tog bort min förra inlägg då en kort men intensiv stund av analfabetism hade infunnit sig.

2maz sa...

Tipset från coachen är taget. No more reading on the back of da covva.

Björn sa...

...egentligen borde man inte kolla på framsidan av omslaget heller. Ibland är det groteskt hur mycket dom avslöjar bara genom att pressa in 250 000 saker där. Heja Nattvideo för att dom har en del filmer med "hemmagjort" fodral. Titeln skriven med svart tusch på vitt papper! :)

2maz sa...

Hahaha... jo, där kan man hitta en del godbitar. Den dagen Nattvideo lägger ner går en viktig bit av Arvikas kulturhistoria i graven.

Är det någon mer än jag som plöjt ner en mindre förmögenhet i deras arcad- och flipperspel under skoltiden?