onsdag 19 september 2007

Hvornaar smager en sushi bedst?

För inte alls länge sedan tillbringade jag närmare en vecka i Stockholm hos mig gode vän och kollega A. Som vanligt spenderade jag en mindre förögenhet på en samling fullkomligt underbar böcker. Bl.a. en om Banksy och hans grafittikonst. Har ni inte kikat in hos honom, så gör det. T.o.m. min oerhört kommunale styvfar satt trollbunden och bläddrade i boken när han kom på besök. Och det mina vänner, vill inte säga lite.

Lunchutbudet i mitt kära Arvika är i dagsläget minst sagt begränsat. "Dagsläget" har dessutom varit oförändrat sedan... eh.. tja... sedan jag började äta ute i denna stad. Vilket är närmare tjugo år sedan. Någon enstaka pizzeria har väl bytt namn, men i övrigt för vi en ojämn kamp mot ett lunchutbud som med lite god vilja och språklig kreativitet skulle kunna summeras som torftigt.

Så när jag kommer till Stockholm befinner jag mig helt plötsligt i ett matparadis med ett oändligt utbud av läckerheter från alla världens hörn. Jag firar denna mångfald med att i stort sett bara äta sushi hela veckan. Det är ju dumt att chansa. Håll med om att det är det rätt fascinerande att en klump kladdigt ris med en skiva rå fisk på toppen kan vara så gott. Svåra killar de där japanerna.

En kväll satt jag på en sushirestaurang, som vanligt, och väntade på att A skulle sluta jobba. Jag fick så småningom ett sms att han kommit hem, så jag styrde kosan mot den nästan olagligt centralt belägna lägenheten med det helkaklade badrummet. Entrén är inte speciellt spektakulär, men trappuppgången däremot är otroligt maffig i sten med generöst tilltagna trappor. Det känns onekligen rätt lyxigt när man knallar uppför trapporna. Jag och Stenbäck... typ.

När jag kliver in i lägenheten och stänger dörren bakom mig, så ser jag att det sitter en kvinna i A's soffa längst in i lägenheten. Jag börjar kränga av mig väskan och klämmer fram ett käckt "hej". Hon ser fullkomligt livrädd ut. Då, i detta ögonblick, med väskan halvvägs över huvudet, inser jag... att jag är i fel lägenhet.

- Eh... du... jag är nog i fel lägenhet (som om hon inte redan fattat det, döööh)... jag ska upp en våning till. Jag ber så heeeeemskt mycket om ursäkt.
- Ja, sa hon och skrattade, jag började undra om du var nåt jäkla psycho.
- Haha, klämde jag fram, medan jag ursäktade mig ännu en gång och skyndade ut i trappuppgången med svansen mellan benen.

Att gå vilse i Stockholm är väl en sak, men att göra det i sin egen trappuppgång, det vittnar om ett lokalsinne på seriös lantisnivå.

Kanske dags att börja kika på en mobiltelefon med GPS...

13 kommentarer:

Tesa sa...

Ha ha ha! Sushi i en hel vecka och fel ingång?! Låter som om du hade det riktigt trevligt.
Du ska nog vara glad att hon inte sköt dig på stubben där i storstan och allt. ;)

Anonym sa...

Varför engagera sig med att skriva en kommentar här när man kan skratta "med" dig öga mot öga?! ;)

Anonym sa...

Nu tror jag inte att en GPS hade hjälpt dig för den mäter väl ändå inte nivån över havet?
Den hade bara sett till att du var i rätt port, thats it.

Sen så har japanerna fel och även du min vän för sushi är faktiskt inte gott.

Rätt ska vara rätt....

Choklad däremot...

2maz sa...

"Sushi är inte gott"?

Tänk vad du kan få för dig saker...

Men med tanke på att du i princip förkastar allt utom baconburgare och choklad, så känns ditt utlåtande kring sushi tämligen tandlöst. ;)

Tesa sa...

Baconburgare och choklad? Jag trodde Tommy hade ett vad om nån viktminskning och hurtigare leverne...
;)

Tommy sa...

Näe, nåt vad har det aldrig varit tal om..

Men det är faktiskt matsidan som är det stora problemet. Dålig mat tillsammans med mycket choklad och chips gör att träningen går sådär.

Och ballerinakex är också gott..
Och chokladbitarna på Oscars som heter Cheddar..med getost..ojoj.. och de med passionsfrukt..hahaha Fast det sket sig ändå..

Äh.. får lägga upp ett eget inlägg om choklad..

2maz sa...

Jäklar vad du kommer gå ner i vikt nu när Oscars Choklad slår igen. ;)

Anonym sa...

Så det är här du har hållit hus...?

Nåväl, om lokalsinnet är på denna nivå vill jag ge dig ett tips, eller två. Tänk på att alltid ta med dig en karta om du någon gång ska ut på vägarna. Se till att ha en ordentlig vägbeskrivning vid sidan om kartan. Dessa tips kan hjälpa även de mest vilsna. Så vida de är läskunniga och kan tyda kartor.

Comvidare sa...

Jag förstår inte vad Sushin hade i det här inlägget att göra. Jag är väl inte helt ute om jag påstår att du bara ville skryta? Svin!

2maz sa...

Karta och vägbeskrivning säger du Kicki? Hm... jag ska höra efter om jag kan få en vägbeskrivining nästa gång jag lämnar Arvikas trygga famn. Men som man är det lite av en prestigesak att klara sig utan både vägbeskrivningar och bruksanvisningar, så det kan bli hårt.

Jessica, jag har hört att ni har ett ganska magert utbud av sushi norröver nuförtiden. Är det så?

P sa...

Farbror Tomas, vet du vad? Där jag bor finns det oxå sushi (tom med en kyrka som helgar fisk) överallt, pilutta dig.
Fast ärligt talat, en dålig sushi är inte gott. Torra makirullar, för stora bitar så att man måste tugga rå lax i en minut - det är ingen höjdare. Hävdar även att sesamfrön, helst rostade, är ett måste.

Dåligt lokalsinne eller kanske ett visst disträsinne (disträhet? disträanlag? Vad fan heter det?) verkar dock vara ett släktdrag. Jag cyklar ofta till fel ställe, eller går av på fel hållplats alternativt glömmer att gå av spårvagnen/bussen. Jag väljer dock att tolka det som att jag är upptagen med att lösa världsproblem och den abstraktionsnivån kräver 100 % uppmärksamhet. Konstigt att jag inte glömmer bort att andas ibland så smart som jag är ; )

Tesa sa...

Vad mer än Banksy blev det för övrigt? Det var inte så länge sen jag var inne på hans sajt av nån orsak...

2maz sa...

Det blev "I Am Plastic: The Designer Toy Explosion", "Street art Stockholm" och "Storpack" av Jan Stenmark. Hösten är räddad! :)