torsdag 20 mars 2008

Det där med OS...

Hörde på radion i morse att Kina fortsätter ignorera de mänskliga rättigheterna genom att konsekvent förfölja, fängsla och avrätta oliktänkande. Regeringen lägger enorma resurser på att censurera Internet för att omvärlden inte ska få reda på vad som egentligen händer. Och i Tibet har man gett invånarna en deadline för att ge upp innan Kina "tar i med hårdhandskarna på allvar". Kanske får de fira vätebombens dag redan innan midsommar.

Kina. Värdlandet för de Olympiska Spelen 2008. Det är dit Sverige skickar sina främsta atleter för att tävla mot resten av världen. Att bo i lägenheter vars förra hyresgäster kastades ut på gatan för att bereda plats för västerländska toppidrottsmän och toppidrottskvinnor. Det är i kinesisk direktsändning västerländska företag gör reklam för sina produkter inför hela världen. Det är ett OS på de kinesiska medborgarnas bekostnad. Ett propagandaspektakel utan like. Och vi sitter på första parkett med popcorn och sockervadd. För det är ju ändå OS.

Under OS så låtsas hela världen att allt är bra i Kina. Att allt är ok. Men det är det inte. Under fotbolls-VM i Tyskland pratade man om att låta det Svenska landslaget stanna hemma för att det är lagligt med prostitution i Tyskland. Hur kan det då vara helt ok att skicka Swedens finest till ett land där det är lagligt att köra över studenter med stridsvagn?

Jag vet att OS är en känslig fråga för många, men kan vi inte bara bojkotta skiten helt och hållet? Bara en enda gång? Det är ju bara att dra ur TV-sladden, låta bli att köpa Aftonbladets OS-bilaga och stänga av Sportradion. Det är inte svårare än så.

Och allvarligt talat... klarar vi oss inte en sommar utan att få se Stefan Holm hoppa över den där pinnen ännu en gång, ja då är vi riktigt illa ute.

8 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt blir det bättre av att jag inte läser om OS i aftonbladets sportbilaga?

Tycker lite synd om idrottarna som har tränat för det här tillfället i 20 år. Men visst, mänskliga rättigheter är viktigt!

Anonym sa...

Synd om idrottsmännen? De kunde väl i så fall ha samlat sig när de hörde att OS planerade hållas i en världens största diktatur, och utövat påtryckning för att få OS-kommittéerna världen över att styra om sina planer, så att ett annat land kunde ha fått äran att ta emot dessa idrottsmän och reklamskyltar. Om alla klubbar sa "Nej!" direkt skulle mycket kunna hända.

Jag tycker faktiskt mer synd om dem som blir utslängda på gatan eller berövade sitt liv för ett brott som inte är ett brott.

Lite perspektiv, tack!

Det är inte direkt så att det är en nyhet att det är kontroversiellt att låta Kina vara värdland. Att det ändå blivit så handlar bara om att västvärlden är så grymt intresserad av att öka sin tillväxt och inte kan motstå den bländande tanken på att nå ut till alla miljarder kineser.

Anonym sa...

Svenska OS-kommittén gör sitt bästa för att få det att framstå som att OS i Kina har en positiv effekt på situationen i landet. Men deras argumentation är svag jämfört med människorättsorganisationernas.

Ta ditt medmänskliga ansvar - bojkotta OS i Kina!

http://www2.amnesty.se/beijing2008.nsf/start

2maz sa...

Patrik --> Om ingen tittade på OS på TV, köpte Aftonbladets OS-bilaga eller rattade in radiosporten, så skulle det vara ett budskap av massiv karaktär till våra idrottsmän, folkvalda politiker, företag och, inte minst, resten av världen. Budksapet blir att vi inte ställer upp på att OS hålls i världens största diktatur med allt vad det innebär.

Och vad våra stackars idrottsmän anbelangar, så lär de kunna fortsätta att leva sina liv även utan ett OS i Kina. Något som de kinesiska medborgarna däremot inte lär kunna göra utan sina mänskliga rättigheter.

Precis som Kicki skriver, så är den huvudsakliga anledningen till att OS hålls i Kina att det finns en fantastisk marknad där som bara väntar på att exploateras av västvärldens företag.

Eller som Michael Moore skulle ha sagt: You wanna know why? Follow the money.

P sa...

Jag kan tycka att inget land i världen kan arrangera OS om det skall vara ett land som är korrekta enligt MR. Sverige har ju exempelvis sålt vapen till krigförande länder, trots internationella och nationella lagar, som är inblandade i den så kallade striden mot terrorismen. De övergrepp som begås i dess namn anser jag vara minst lika stora som Kinas.

Men ingen skulle komma på tanken att bojkotta OS i London på grunder av mänskliga rättigheter, trots att det är ett land som aktivt stöder och begår de övergrepp som sker i Irak, Afghanistan m.m. Ingen skulle väl heller bojkotta Sverige trots att vi ständigt får kritik av FN exempelvis när det gäller vår behandling av ursprungsbefolkning [samerna].

Vi är ganska goda kålsupare i Sverige när vi tycker att vi exempelvis har så fina arbetsmarknadsregler och miljölagar samtidigt som vi med glädje köper en t-shirt för 49:50 på HM eller den billigare fiskfilén som är fångad i Norge och paketerad i Kina.

OS-bojkott, visst, men ännu hellre en daglig reflektion över hur mitt/ditt leverne och handlande påverkar våra medmänniskor. I en värld där allt färre håller upp dörren för dig, hjälper dig med ditt unga bagage på tåget, låter äldre gå före eller varför inte en sån enkel sak som att säga tack och vardågod - ja i den världen tror jag inte att en bojkott av högklassig TVunderhållning som gagnar så många individuella intressen med starka röster kommer att ske.

MEN fortsätt att stå upp och kämpa mot orättvisorna. Sprid budskapet att det är en tillfredsställande känsla att få ett tack eller ett leende från någon med barnvagn som man hjälpt av bussen.

Anonym sa...

Visst är det som du säger, Pärra. Inget land i hela världen lever helt upp till FN:s mänskliga rättigheter och Sverige begår systematiskt en del brott, som du tar upp. Det är vidrigt. Viktigt att kämpa emot. Det finns även demokratiska problem i ett så fint land som Sverige.

Trots detta vill jag hävda att det är stor skillnad mellan länder som Kina och Sverige på båda punkterna - demokrati och mänskliga rättigeter - och att det är just denna skilland som har betydelse.

I Sverige skulle inga människor hänsynslöst kastas ut på gatan och förlora sina egendomar för att utländska idrottsmän skulle ha någonstans att bo under några veckor. Eller för att det skulle byggas idrottsarenor. De som protesterar för att de förlorat allt - för OS skull - kan få ett 4-årigt fängelsestraff, bara så där. Would it happen in Sweden?

Tiggare, missbrukare och prostituerade rensas bort från gatorna för att Kina ska kunna visa upp ett fint land på OS. Liknande saker sker även i Sverige emellanåt. Det är skamligt och dåligt. Men det är ändå skillnad, vill jag hävda. En gradskillnad och inte en artskillnad, må hända. Men dock.

Nämnda grupper hamnar i "omskolningsläger" där de torteras. Would it happen in Sweden?

Kina lägger naturligtvis mycket pengar på att anordna OS. Det kostar MASSOR. De pengarna kunde behövas till att bygga upp samhället på mer konstruktiva sätt.

Vem vet - kanske kommer den tillfälliga öppenhet mot omvärlden som OS ger Kina att ha positiva effekter på framtiden? I alla fall lite? Men är det den bästa vägen att gå?

Återigen - en uppmaning att kolla in Amnestys hemsida:

http://www2.amnesty.se/beijing2008.nsf/start

http://net19.amnesty.se/

Anonym sa...

Och varför lägga krutet bara på individnivå? Vi kan väl jobba både här och där för en bättre värld?

Petra sa...

Håller helt med, de finns hur många länder som helst som kunde fått OS istället för detta vidriga land, som sopar problemen under mattan för visa upp ett glatt leende. Vad händer sen? Efter OS, får människor flytta tillbaka då eller har man glömt bort dessa då?

Men med tanke på hur mycket som tillverkas i Kina så törs ingen sätta sig upp, dom har en fruktansvärd makt. Och vi säger inte emot, ja tack och amen.