måndag 24 november 2008

Hjulen på bussen går runt, runt, runt...

Under större delen av mitt vuxna liv har jag haft bil. Det är smidigt med bil. Det blir enkelt med bil. Det går snabbt med bil. Men framförallt så är det dyrt med bil. Apdyrt.

Idag åkte jag buss för första gången i mora. Den går varje halvtimme och det tar två minuter att gå från min lägenhet till busshållsplatsen. På en kvart är jag på jobbet. Det är coolt med buss.

I synnerhet som jag inte har någon bil längre.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan ändå inte varit så länge eller när menar du att du blev vuxen;)
Jag gissar mig till att du inte har några små telningar som ska köras til dagis när du jobbar 80-timmarsveckor och säljer bilen. Men jag är böjd att hålla med, skulle det inte varit för att mina barn ska köras till dagis/fritis (och de kan inte kliva av själva och jag skulle aldrig komma i tid trots flex, hem skulle vara omöjligt, Gå har jag snuddat vid några gånger men då skulle jag behöva jobba halvtid för att hinna med att sova och det har jag inte råd med, och moped funkar inte då barnen är flera) skulle jag själv inte ha någon bil...det går utmärkt utan, ska man på långtur utan kollektivtrafik kan man alltid hyra en bil och med 80-timmarsveckor utan barn gissar jag att det finns gott om pengar till hyrbil :) Men om några år då åker bilen, till skroten!

Anonym sa...

Jag flyttar in till stan nu och skulle verkligen JÄTTEGÄRNA vilja kunna sälja bilen, men alla experiment med kollektivtrafikåkande hittills har bara fått mej att bli mer och mer övertygad om att åka med SL är det bästa sättet att bli förbannad, försenad, trött, less, frusen, kissnödig och ruinerad.
Så jag gör ett nytt försök när jag glömt de senaste förnedringsexperimenten och återigen fått för mej att det är billigt, snabbt och enkelt att åka kollektivt. Tills dess får jag cykla, eller använda apostlahästarna (fö ett uttryck som många numer inte vet vad det betyder, gick det nyligen upp för mej).

Anonym sa...

Alla klarar sig utan bil om de måste PUNKT

2maz sa...

Anonym 1 --> Telningar har jag inga, men dessvärre står min arbetstid inte i proportion till den lön jag plockar ut. i dagsläget ser jag det mer som en investering inför framtiden.

Anonym 2 --> My point exactly. Problemet är att vi har det så bra att det är väldigt lite som vi faktiskt måste.

P sa...

Man kan vända på perspektivet och fråga sig om det är just bilen som orsakat att överhuvudtaget skjutsning till Dagis/fritids existerar, eller det där köpcentret som jag ska handla i ligger så långt bort.

Är det ett behov som man skaffar sig eller? Jag som körkortslös har ju klarat mig utan bil väldigt länge, men åker bil (får skjuts) när jag måste transportera något annat än mig själv.

Bilen är en fantastisk uppfinning och jag tycker inte att barnfamiljer eller andra som behöver transportera mer än sig själv behöver ha speciellt dåligt samvete. Jag är dock fascinerad av hur trångsynta vi är när det gäller bilåkning. Det ryms ju faktiskt fler än en i varje, vilket skulle lösa alla (ja alla) trafikproppar, stadsluftsproblem etc.

Men cykel är alltid bäst. Man blir smal o snygg, lever längre, kommer i i de flesta större städer absolut fortast fram...ja åsså är det miljövänligt också, men det är det väl ingen som bryr sig om?